Nominees for the Hungarian Media Architecture Prize 2018

The Media Architecture Prize is a national prize for architects and clients in Hungary. A professional jury selects the nominees (buildings and student plans) and a media jury chooses a winner during a live event in Budapest, on November 8, 2018. Traditionally, A10-correspondents make the selection. This years’ judges were Ömer Kanipak and Olga Ioannou, Z. Halmágyi Judit and Indira van ‘t Klooster (editor-in-chief, chair).

The selected buildings are:

Jury comment: “The location is great and the building makes the most out of it. The crane metaphor is eloquently expressed by the cantilever floor that offers an amazing setting for the conference room. Volumetry is very well balanced and the choice of materials and structural design are very well suited to the area. Energy efficiency was also appreciated.”

Jury comment: “This is a beautiful piece of architecture in its pure form and its relation to the surrounding landscape. We liked the way it is placed gently onto the slope and the fine distance between the two main volumes occupied by the staircase that unites the three main levels. Its facade design is also very elegant as well as its interior design details of timber window framing and subtle interiors.”

  • Visual and Contextual Honesty by Firka Építész Stúdió (István Bikki)
    in collaboration with dr Bun Zoltán PhD, co-architects: Boglárka Balogh, Zsolt Dobos, Róbert Erdélyi, József Konrád, Veronika Kovács, Ildikó Palásti, Gergely Schöff, Áron Sümeghy  

Jury comment: “This market hall has an interesting typology. The variety of uses offers shelter to multiple public encounters that keep it lively and open through the whole day. We liked its open spacious halls that offer multiple occasions for work and play and its relation to the front square. Despite its size it also blends in the scale of the area and the adjacent streets.”

Jury comment: “This is a hands-on, collaborative endeavour, stemming from Hungarian tradition. The bridge allows for a view of the waterfall that is otherwise inaccessible and therefore serves both as a passage and a belvedere. Its design is very refined and we particularly liked the idea of capturing the traces of the fallen trunks as an inspiration. This is a very spiritual and deep project fully attuned to its natural surroundings.”

  • Naturally Interactive Vision – Entrance Building in Graphisoft Park by RADIUS B+S Ltd, in collaboration with Péter Sugár DLA, Zsuzsa Ilyés-Fekete, Tamás Kun, Lívia Hornyák, Lilla Turi

Jury comment: “This is a very simple but elegant, two storey high, box in a box like office building. The double facade looks very appealing with its graphic designs on the exterior glazing. Despite its austere character, it remains very light and pleasant.”